Духовни книги за учење и стекнување етичко-морални вредности

Школата на Лиобани

Како децата и младите наоѓаат ориентација за својот живот? Нашите книги за деца и млади ги обезбедуваат алатките за мирен соживот меѓу луѓето, а исто така и со животните и со природата.

Како децата и младите наоѓаат ориентација за својот живот? Нашите книги за деца и млади ги обезбедуваат алатките за мирен соживот меѓу луѓето, а исто така и со животните и со природата.

Книги за деца, млади и родители

Изберете од серијата „Лиобани“ за деца и млади од сите возрасти, како и приказни и книги за најмалите со прекрасни, рачно нацртани слики и илустрации.

  Се прикажуваат сите 4 резултати

  Совети за деца, млади и родители

  Без разлика дали сме дете, адолесцент или возрасен - сите сме на земјата за да учиме. Како можеме да ги насочиме нашите животи во позитивна насока, да создадеме мир во нашата средина? Еден начин е едноставното животно правило кое можете да го практикувате уште од мали: „Она што не сакаш некој да ти го прави тебе, не прави го ниту ти на друг“.

  Книги за деца

  Малите деца сè уште се блиску до вистинскиот живот, блиску до она што се случува во невидливото, а исто така близу до животот на растенијата и животните. Детските книги од серијата „Лиобани“, на пример, исто така им ги отвораат очите на малите за духовите на огнот, воздухот и водата, како и за природните суштества, гномите и џуџињата кои нè опкружуваат и кои со сè што прават сакаат да ни помогнат и да нè заштитат. Што мислиме ние луѓето за тоа? Лиобани ги учи децата да ја чуваат својата фина чувствителност, да ја слушаат сопствената совест, која е повик на душата и да го насочуваат животот кон доброто, кон Бога во себе. Други теми во детските книги се:

  • Што сака Бог?
  • Што значат Десетте заповеди?
  • Вистински приказни и поучни приказни, како на пример Бикот Полнљубов
  • Животот во природата
  • Што сакаат да ни кажат „децата“ животни

  Детските книги се идеални да им се читаат на малите деца, но се одлична литература и за деца кои веќе можат самите да читаат.

  Книги за млади

  Што сакам да правам со мојот живот? Дали сакам да одам со толпата - или да го најдам својот пат? Која е смислата на мојот живот? Адолесценцијата е, исто така, период на бура и стресови, фаза во животот кога се доведува во прашање сè, особено светот на возрасните. Тоа е добро! Во младинската книга „Лиобани – Јас објаснувам, учествуваш ли и ти?“ младите учат да не бидат имитатори, туку да ја развиваат сопствената свест.

  Книгите за млади ги вклучуваат темите:

  • Зошто сум на Земјата?
  • Како ми помага внатрешниот советник Христос и при испитите на училиште?
  • Што значи толеранција?
  • Како да ја најдам професијата што ми одговара?
  • Какви таленти и вештини имам?
  • Кои се карактеристиките на духовната жена и духовниот маж?

  Книги за родители

  Книгите за деца и млади од Габриеле Издателство Реч се наменети и за родителите. Особено кога децата се мали, тие сакаат родителите или бабите и дедовците да им читаат. Првата книга на „Лиобани“ е напишана за деца кои сè уште не знаат да читаат. Но, будната детска душа прима многу од она што им го пренесуваат децата и младите од духовниот свет, од Божјото Царството. Во книгата, родителите постојано се нарекуваат „големи браќа и сестри“ на децата, кои преку нивниот добар пример, се најдобрата поткрепа во првата фаза од животот на земјата. Теми за читање за родителите на пример се:

  • Зошто душата избира да се инкарнира во тело?
  • Какви впечатоци добива душата на новороденчето
  • Дали децата и родителите имаат заедничка задача?
  • Како треба да се опреми детската соба?
  • Како родителите можат да бидат пример за етички живот за најмладите?